Tuesday, March 17, 2009

19 Keistimewaan Wanita

 1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yanglebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan haltersebut, jawab baginda , " Ibu lebih
 2. Penyayang daripada bapa dan doa orangyang penyayang tidak akan sia-sia."
  Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
 3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orangyang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWTakan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku(Rasulullah SAW) di dalam syurga.
 5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah laludiberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalanbersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Makabarangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anakNabi Ismail.
 6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
 7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan ataudua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalampergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikapbertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
 8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilanibumu terlebih dahulu.
 9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripadaanak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akanmenjadi penghalang baginya daripada api neraka.
 10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintuneraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yangdia kehendaki dengan tidak dihisab.
 11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung diudara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selamamana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
 12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebihbesar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pulaberhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."
 13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurgamana sahaja yang dikehendaki.
 14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWTmemasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000tahun).
 15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,makaberistighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiaphari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
 16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWTmencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
 17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosaseperti keadaan ibunya melahirkannya.
 18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satutegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
 19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yangsakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hambadengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.6 JENIS WANITA MALANG"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, danyang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yangSyadaqah."Wanita Ananah:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakitatau buat-buat sakit.Wanita Mananah:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini seringmenyatakan, "Aku membuat itu keranamu".Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yangdikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalumenyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untukmembelinya.Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan danmenghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecualisendirian dan diasingkannya bahagianya.Wanita Syadaqah: banyak cakap tidak menentu lagi bising.Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli.

1 comment:

Anonymous said...

Untungnya dilahirkan sbg perempuan...semoga aku dpt menjadi isteri, ibu, anak dan kakak yg baik.